RöngtX. Spekulaatiota voimista, muodoista ja materiaaleistakin.
Elikkä, - kun olin nuori, niin ajaessani fillarilla kouluun, huomioni keskittyi polkupyörän vaihteistoon.
Nimittäin mietin että miten olisi mahdollista jotta vaihetiston jokainen kiekko olisi lasketusti aina se oikea oikealla hetkellä, kiihtyvyyttä ajatellen ja oikeata voimamäärää oikeana hetkenä silmällä pitäen. RöngtX.
Pohdin että miten ratkaista se oikealla osalla joka nostaisi leveleitä asiaan liittyen. Eli piäisi olla osa joka kiipeäisi kohti nopeuksia itestään. Ensiksi ajatellen homma olikin vaikeata ratkaista heti, - nimittäin kuvassa oleva hammasratas malli ei luultavasti ratkaise asiaa itsestäänselvyytenä. Jotenka ajattelin että mitä jos hammasrattaat puraisisi vastakappaletta kahdella eri rattaalla yhtäaikaisesti? Kosketus molemmilla yhtäaikaisesti olisi siis makromillin tarkkuudella puraisemassa saman verran. Toinen visio olisi ratkaista se neliveto-mielessä eli edessä olisi pieni kiekko ja takana pikkaisen isompi kiekko. Mutta muutenkin...
Tässä kuvassa RöngtX käyttää akselina typistynyttä kartioakselia eli muoto saa typistyneen pään olemaan kiertävämpi kuin tasapaksu akseli sitä olisi.
Tai että sisältä ontto putki versus sisältäkin materiaalinen putki käyttäytyisivät eri tavalla vertailussa. Tai että täyskaraatinen tai tiheämpi osa on kans erilainen vertailussa. Voimat siis siityy pitkin metalleja eri tavalla ajatellen muotoja, tiheyksiä sekä riippuen materiaaleistakin.
Mutta mitä oikeastaan osien sisällä edes käytännössä sitten tapahtuu? Atomitiedettä luultavasti sekin!!
Kun ollaan jo päästy asiassa vauhtiin niin mennäänpä spekuloimaan sitäkin, että pystyykö tulevaisuudessa kontrolloimaan atomeita elektronisesti eli esim. käyttämällä releitä jotka ohjaa fysiikkaa oikealla tavalla? Tulee esmes mieleen magneetit joissa tätä jo tavallaan ollaan jo tehtykin eli atomit ovat magneetissa käännetty samansuuntaisiksi, jotta magneetit tekisi sen mitä pitää. Mitä muutakin modulaatisuutta ajatellen tästä sais kasaan?
RöngtX siis on tiede jossa tutkitaan materiaalisia mahdollisuuksia sekä erilaisia muotoihin liittyviä ratkaisuja ja parhaimillaan jopa osien atomitiedettä ajatellen. Röngt-sana tulikin nimeen materiaalista "sieluisuutta" funtsaten. Näitä ajatuksia pystyisi toteuttamaan Ranskassakin jonka tarkoitusperä on maksimoida voimia esim. kaikessa mikä pyörii. Tuulivoimaloissa, auton moottoreissa, sähkögeneraattoreissa, akseleissa, laivoissa... jne. Muutenkin tää tiede on totta monessa asiassa.
PS. Vipuvarsi joka on peruskoulun oppikirjoissa fysiikan tunneilla, on kans oiva esim. selittää mistä tässä tieteessä on kyse. Esmes ontto rautakanki ei ole yhtä tehokas kuin fillattu täyteen sellainen vaikka muuten saman kokoinen olisikin. Voimat liikkuu materiaaleissa vähän UFOsti siis..
Myynnissä tämä kaikki.
Heikki
Comments
Post a Comment